Продължете към съдържанието

Приключи проект „Учим и общуваме без граници“ по програма „Еразъм +“

Между 27.02. и 12.03.2024 г. 20 седмокласници, придружавани от г-жа Юлия Кузманова и г-жа Цвети Биърд, взеха участие в проекта за образователна мобилност на младежи „Учим и общуваме без граници“ по програма „Еразъм+“.

В продължение на две седмици учениците се обучаваха за сметка на проекта в Неапол, Италия. Там те изпълняваха различни дейности по програма за екологично образование и устойчиво развитие, наред с културна програма и запознаване с традициите и атмосферата на страната-домакин.
Учениците бяха настанена в удобния и уютен хотел La Controra Hostel Naples. По време на престоя си те имаха възможност да се запознаят с богатото историческо минало на Неапол. На тяхно разположение беше екскурзовод, с когото разгледаха историческия център на града/Centro storico di Napoli/, катедралата „Сан Дженаро“ /Cattedrale di San Gennaro/, галерия Умберто /Galleria Umberto I/, театър „Сан Карло“ /Teatro di San Carlo/, площад Плебишито /Piazza del Plebischito/, кралският дворец /Palazzo Reale di Napoli/, базиликата Сан Франческо ди Паола /Basilica of San Francesco di Paola/, Castel dell’Ovo, красивата крайбрежна алея Лунгомаре Карачоло /Lungomare Caracciolo/, фонтанът на великана /Fontana del Gigante/, via Toledo, метростанция Garibaldi, испанския квартал /Quartieri Spagnoli/, Castel Sant’ Elmo, археологическия музей /Museo Archeologico Nazionale di Napoli/, национален музей Каподимонте /Museo di Capodimonte/, Galleria Borbonica, Помпей /Parco Archeologico di Pompeii/, Napoli Stadium, Murales.

Комуникацията беше на английски език и това даде възможност на учениците да използват знанията и уменията си да се изразяват. По време на своето посещение в лицей по изкуствата Liceo Artistico Statale di Napoli, децата бяха посрещнати много дружелюбно от преподавателите и учениците на лицея. Създаде се приятелска атмосфера, като в неформални разговори учениците от двете страни обмениха информация за начините на преподаване, любими учебни предмети, хобита. Седмокласниците споделиха страхотните си впечатления от Неапол, натрупани до този момент.

По време на престоя си в Неапол учениците имаха и обучителни сесии. Учениците имаха възможност, отново използвайки комуникативните си умения на английски език, да разширят знанията си за устойчивото развитие – участваха в дискусии за 17-те цели на ООН за устойчиво развитие, правиха уъркшопове с практическа насоченост, чиято цел беше да идентифицират и заснемат примери за устойчиво и неустойчиво развитие в района около мястото, където се провеждаше обучението.

„Двете седмици, прекарани в красивия Неапол ще останат незабравими за участниците в тази мобилност с начина, по който домакините ни там ни накараха да се „потопим“ в атмосферата на града, да усетим ритъма на живота там, да ядем храната, характерна за този регион и да се гордеем с многообразието от култури и традиции на нашия континент Европа, да осъзнаем огромното преимущество да сме част от многонационалното общество на Европейския съюз.“ – обобщиха разказа за преживяното г-жа Кузманова и г-жа Биърд, които придружаваха учениците.