Продължете към съдържанието

Децата и развода

Все по-често в браковете днес стига до раздяла, а много от тези семейства са с деца. Родителите, които се развеждат, често се притесняват за ефекта на развода върху децата. По време на този труден период, родителите могат да бъдат заети със собствените си проблеми, но продължават да са най-важните хора в живота на децата.

Все по-често в браковете днес стига до раздяла, а много от тези семейства са с деца. Родителите, които се развеждат, често се притесняват за ефекта на развода върху децата. По време на този труден период, родителите могат да бъдат заети със собствените си проблеми, но продължават да са най-важните хора в живота на децата.

Въпреки че някои родители са опустошени, а други освободени от развода, децата са неизменно уплашени и объркани от заплахата за тяхната сигурност. Има случаи, в които родителите се чувстват толкова нарани или изтощени от развода, че могат да търсят детето за утеха или подкрепа. Разводът може да бъде погрешно изтълкуван от децата, ако родителите не им обяснят какво се случва, какво ги засяга и какво не от нещата, които ще се случат.

Децата често смятат, че те са причината за конфликта между майката и бащата. Много деца поемат отговорността да съберат своите родители отново заедно, понякога жертвайки себе си. В такива моменти децата са често по-податливи на физически и психически заболявания като така преживяват травматична загуба на единия или и двамата родители при развода. С грижа и внимание могат да бъдат мобилизирани силите на едно семейство по време на развод, а на децата може да се помогне да се справят конструктивно с развитието на родителски конфликт.

Родителите трябва да внимават да забелязват признаците на страдание при тяхното дете или деца. Малките деца могат да реагират на развода като станат по-агресивни, неотзивчиви или отхвърлящи. По-големите деца могат да се чувстват дълбока тъга и загуба. Тяхната подготовка на домашните може да е по-затруднена и биха могли да се проявят поведенчески проблеми. Както тийнейджъри и възрастни, децата на разведените родители често имат проблеми със собствените си връзки и преживяват проблеми, свързани със самочувствието си.

Децата ще се справят най-добре, ако знаят, че майка им и баща им все още ще бъдат техни родителите, ще останат ангажирани с тях, въпреки че бракът им е приключил и не живеят заедно. Дългите спорове или натиск върху детето да могат да бъдат особено вредни за него и могат да допринесат за травми в следствие на развода. Изследванията показват, че децата правят най-добре, когато родителите могат да си сътрудничат в името на детето.

Постоянния родителски ангажимент към детското благосъстояние е от жизненоважно значение. Ако детето показва признаци на страдание, личният лекар или педиатър може да се насочи родителите към детско-юношески психиатър или психолог за оценка и терапия. Също така детско-юношески психиатър или психолог може да предложи среща с родителите, при която да им даде препоръки за това какво могат да направят, за да бъде разводът по-лесен за цялото семейство. Терапията би могла да бъде полезна за деца и родители при развод .

Как да поговорим с децата за раздялата и развода?

Много е важно родителите да говорят с децата си за раздялата, за предпочитане е преди фактическата раздяла или много скоро след това. Странно е, че толкова малко родители предоставят обяснение за това какво се случва на децата си и им дават възможност да задават въпроси. Родителите често ги е страх от този разговор, защото се притесняват как децата ще реагират и дали те самите могат да контролират собствените си емоции. Родителите често се чувстват виновни за страданието на децата, понякога имат опасения, че по-голямо дете или юношата може да ги обвинява или да ги отхвърли. Но въпреки безпокойството, всички деца трябва да знаят какво се случва и как раздялата ще повлияе на живота им. Осигуряването на подходяща за възрастта информация ще помогне на децата и юношите да се справят с промените в живота им в резултат от раздялата и/или развода. Това ще ги направи по-малко наранени и тревожни. Това ще създаде здравословен модел на комуникация с децата ви. Казаното от вас ще варира в зависимост от възрастта – например децата в предучилищна възраст не разбират сложни понятия като раздяла или развод, но разбират, че мама и татко няма да живеят в една и съща къща вече и един от тях ще се изнесе. Има някои основни неща, които децата винаги искат да знаят. Очаквайте, че разговора с децата си за раздяла ще бъде труден. Той ще изисква вашето зряло поведение за възрастни, но по-късно ще се чувствате добре, че сте направили това усилие за вашите деца.

Ето няколко идеи, които могат да ви помогнат да планирате вашия разговор.

1. Помислете за тона на разговора. Независимо как се чувства всеки един от вас, можете ли да се опитате да сдържите гнева си, обвиненията и острите думи пред децата? Имате право на вашата тъга и сълзи.

2. Разговорът за раздялата НИКОГА не трябва да се използва като възможност за разстройване и унищожаване отношенията на децата с другия родител, без значение колко ядосан сте вие или вашият партньор. Това може да има трагични последици за децата.

3. Основното в разговора би трябвало да бъде убеждението, че любовта и грижата за децата ще са налице и след раздяла от страна на двамата родители. Неподходящо е да наблягаме на подробностите за причините за развода.

4. Ако можете, направете временно споразумение за това каква ще бъде организацията на живот преди да говорите с децата. Тогава, когато децата ви попитат къде те ще живеят и кога ще се виждат с всеки един от вас, вие ще имате някои готови отговори, въпреки че това може да се промени по-късно. Ако се местите в ново жилище, кажете им, че ще ги заведете да го видят. Това ще им помогне за да формират картината на важна част от бъдещия си живот.

5. Голяма част от изследванията за развода показват, че по-голямата част от децата обичат всеки един от родителите си, искат да участват в живота им след раздялата и развода, искат да имат възможности да бъдат с всеки един от двамата.

6. Не бързайте. Дайте на децата време да реагират. Не ги прекъсвайте, когато имат какво да ви кажат, не им казвайте, че всичко ще се оправи. Те не се чувстват вероятно добре, поне в този момент. Приемете техния гняв, сълзи, страхове и ги насърчете да задават въпроси както сега, така и в бъдеще. Ако не успеете да си кажете всичко, което сте планирали или вашите деца просто не искат да говорят повече можете винаги да планирате разговор отново след няколко дни. Този разговор трябва да бъде първият от много, които ще ви помогнат да поддържате доверителни отношения с децата си.

Какво се нуждаят да знаят децата и юношите?

1. Това, че имате някои много важни неща за казване. Това е взетото решение да се разделите, за да живеете в отделни къщи ще се случи след даден брой дни или седмици. Ако раздялата ще доведе до развод, не прикривайте това.

2. Кажете им, че те не да причината за раздялата или развода, това не се случва по тяхна вина. Това е едно решение, взето от възрастните, трудно и тъжно.

3. Покажете им, че раздялата между мама и татко не означава, че те ще се разделят с мама и татко. Вие винаги ще бъдете техните родители.

4. Кажете на децата си какво раздялата означава за тях и какво се случва след това. Къде всеки от вас ще живее, и къде децата ще живеят (редуване по някакъв начин на домове или с един родител повече отколкото с другия). Успокойте ги, че те ще продължат да се виждат и да бъдат и с двамата родители (освен ако не са налице сериозни проблеми на злоупотребата с наркотични вещества, психични заболявания, злоупотребата с деца, насилие от страна на единия родител).

5. Децата се чудят дали е ОК, за да продължат обичат всеки един от вас. Вие трябва да подчертаете, че наистина не искате да смятат, че трябва да вземат нечия страна.

6. Ако имате много конфликти, обяснете, че и двамата ще постараете да решите конфликтите и че не искате да бъдат арбитри в тях.

7. Вашите деца и юноши ще искат да знаят дали все още ще могат да учат в същото училище, да се виждат със своите приятели и да продължават да посещават същите извънкласни дейности.

8. Покажете им, че и двамата ще бъдете на разположение и искате да чувстват, че могат да задават още въпроси по всяко време. Насърчете ги да ви дават обратна връзка, ако не се чувстват добре. Много от по-големите деца и юноши искат да дадат на родителите си идеи за бъдещата организация на живота им

9. Много от децата ще попитат защо развода се случва. Това е нормално и някакъв кратък отговор е подходящ. Ето няколко идеи: Ние не сме щастливи заедно. Ние много се ядосваме на един от друг, понякога се бием и това не е добър начин на живот за възрастни или деца. Ние се опитахме да оправим нещата между нас, но просто не успяхме. През годините сме се отчуждили един от друг, не се обичаме както преди. (Уверете ги, че любовта на родителите към децата няма край).