Продължете към съдържанието

За нашите първокласници

Деня преди първия учебен ден слагате детето да си легне по-рано, така че да се чувства добре сутринта. Раницата, пълна с моливи, тетрадки, лепило, химикали, е поставена пред входната врата. Тоалета за толкова важният първи учебен ден виси огладен на закачалката.

И въпреки това децата, макар и да имат желание, може да се чувстват малко нервни при влизането си в този нов свят. Започването на училище може да бъде емоционален момент не само за децата, но за техните родители. За малките първокласници може да бъде трудно да свикнат да стоят седнали и да внимават в продължение на половин ден. Родителите често се притесняват за това как ще се справи детето им и как те самите ще успеят да организират времето си във връзка с новата организация в семейството. В някои също случаи изпитват и чувство на тревожност спрямо това, че детето им расте толкова бързо.

Всяка година се случва някои деца и родители да проронят по някоя друга сълза в този период. Добрата новина  е, че тръгването на училището може да не бъде толкова сложно. Има неща, които родителите могат да направят, за да облекчат на прехода за децата. Те са тези, които трябва да говорят с детето за това какво да очаква, когато отиде в училище, което наистина може да спомогне за намаляване на неговото безпокойство.

Преди първия учебен ден

o       Направете нужните профилактични прегледи (медицински, зрение и слух).

o       Настроите навиците на детето към новия ритъм. Настоявайте да си ляга навреме поне в продължение на една седмица преди първия учебен ден. Повечето деца тази възраст се нуждаят от около 10 часа сън. Събуждайте детето в часа, в който ще трябва да става за училище.

o       Опитайте вариантите за транспорт. Минете маршрута до училището с детето. Разберете колко дълго е пътуването и поговорете с детето за това кое и защо е безопасно по пътя.

o       Разходете се в училището. Обадете се в училището и помолете да влезете с вашето дете. Разгледайте класните стаи и санитарните възли. Ако е възможно, поговорете с учителя и/или директора.

o       Създайте нови приятелства. Ако е възможно, запознайте детето с някое дете от класа преди първия учебен ден. Ако ли не, предложете на детето начини, чрез които да спечели нови приятели.

o       Говорете за тръгването на училище. Насърчавайте детето си да споделят чувствата си. Говорете за вълнението от това събитие. Обсъждайте притесненията, които детето може да има.

o       Подгответе се вечерта преди първия учебен ден. Създайте на детето навик да приготви облеклото от вечерта.  Пригответе здравословна закуска / обяд. 

o       Уверете се, че детето знае правилата за движение по пътищата.

o       Уверете се, че детето знае какво да прави, ако бъде заговорено от непознат.

В продължение на седем години детето е трупало знания и умения, които определят готовността му за училище. Физическото развитие, натрупаните  представи и понятия, нивото на мислене и реч, желанието да ходи на училище – всичко това е предпоставка за бъдещото му участие в училищния живот. 

Адаптацията след започване на училище

Постъпването в училище променя цялата структура на живота на детето, променя режима му, отношенията с другите хора. Основната дейност става ученето. Учениците от начален курс, с много малко изключения, обичат училищните задачи. Те обичат новата си роля на ученик и процесът на учене. Децата изпълняват добросъвестно, отговорно задълженията си в училището. Неслучайно в началото те възприемат оценките като оценяване на положените от тях усилия, старание, а не като оценка на качеството на извършената работа. Децата вярват, че ако те „се стараят“, значи учат добре. Одобрението на учителя и родителя насърчава старанието им в бъдеще.

Малките ученици имат интерес и желание за придобиване на нови знания, умения и способности. Те искат да се научат да четат, да пишат правилно и красиво, да смятат. Те са очаровани от самия учебен процеси проявяват голяма активност и старание. Интересът към училището и процеса на преподаване и шоу-малките ученици, в които голямо пространство е посветена на училище и обучение. 

Причини за възникване на трудности в адаптацията

1. Трудност са бъде възприета новата роля на ученик. При половината от децата, тръгващи на училище, тази роля не е сформирана. Трябва да говорим спокойно за правилата и изискванията в училище и за причините, поради които ги спазваме.

2. Слабо развити умения, свързани със:

o       Съзнателното спазване на правила;

o       Съсредоточаване при изпълнение дадени изисквания;

o       Способност за внимателно слушане на учителя и точно изпълнение на инструкциите, представени в устна форма;

o       Изпълняване на задачи, следвайки зрителен образец.

3. Недостатъчно развитие на мотивацията за учене на детето, която да му позволи да възприема и старателно да изпълнява учебни дейности. Мотивация за учене съвместява когнитивни и социални мотиви за учене и постигане на успехи.

4. Детето, което става един ученик е принудено да се подчинява на нови правила в училищния живот. Това води до повишаване на психологическия стрес. Многобройните „мога“, „не“, „трябва“, „неправилно“, „правилно“ като лавина заливат първокласниците. Правилата и разпоредбите, понякога са в разрез с желанията на детето и то трябва да приеме, че е нужно да се придържа към тях.

5. Общуването с учителя може да е трудно за едно дете. Едно дете може изпадне в проблемни ситуации не поради липсва на  умения и интелектуални възможности, а поради слабо развито умение за взаимодействие с възрастни (срамежливост, предизвикателно поведение, неподчинение на авторитети и т.н.).

6. Трудности в обучението може да се дължи на недостатъчна способност да общуване с други деца. Обикновено такива проблеми имат деца, които не са посещавали достатъчно постоянно детска градина, единствени деца в семействата.

7. Собствената личност: децата с ниско самочувствие са склонни да виждат навсякъде непреодолими препятствия. Те имат високо ниво на тревожност, по-трудно се адаптират към живота в училище, трудно се спогаждат с връстниците, учат в очевиден стрес, изпитват затруднения при овладяването на нови знания.

8. Прекомерните изисквания от страна на родителите се отразяват негативно върху адаптацията на детето. Често родителите се опитват да преодолеят трудностите, за да постигнат по-добри резултати. Те карат детето няколко пъти да препише домашната работа, наблягат на много домашни упражнения, реагират остро при несправяне,  което може да доведе до значително забавяне в развитието.

9. Други трудности:

o       Деца, които боледуват често, могат да се разболеят през първия месец, поради трудности в адаптацията.

o       Трудностите на адаптацията се появят при деца с дефицит на вниманието с прояви на хиперактивност, безпокойство, неспособност за концентрация. По-често са засегнати момчетата, отколкото момичетата.

o       Децата левичари (10% от всички) могат да имат нарушен почерк, да имат трудности да се справят, да пишат огледално, недобър захват на ръката.

o       При деца с нарушена емоционална-волева сфера – това е агресивни, липса на емоционални задръжки, срамежливи, тревожни, затворени деца.

o       В семействата, в които често има конфликти между двойката, детето расте тревожност, нервна и несигурна среда, защото семейството не е в състояние да задоволи неговите основни нужди за сигурност и любов. В резултат на това цялостната неувереност и склонността паника при определени трудности се прехвърлят автоматично в училищния живот.

Какво можете да направите при трудности в адаптацията? 

1. Ежедневно с търпение подкрепяйте детето.

2. Бъдете щедри на хвалби. При неуспех в училище се опитайте да разберете заедно какво и защо не се получава, за да не се изплаши детето.

3. Събуждайте любопитство, насърчавайте любопитството, задоволявайте нуждата на детето от знания.

4. Изберете и купете заедно книги. Прочетете му, предложете му да ви прочете, обсъдете прочетеното.

5. Помогнете на детето си да се справи с трудните задачи.

6. Бъдете мили с неговите съученици.

7. Активно слушайте детето, когато разказва за училище, за приятелите си, за трудностите.

8. Не говорете негативно за училището, не критикувайте учителите в присъствието на детето, нужно е да се създаде положително отношение към училището.

9. Вземете участие в събитията в класа и училището. Детето ще бъде доволно, ако училището се превръща в част от живота на семейството ви.

При трудности можете да се консултирате с класния ръководител,  педагогическия съветник, директора и заедно да планирате начин, чрез който да помогнете на детето.

Децата се приспособят към промените по различни начини, така че родителите трябва да се съобразят с темперамента на детето. Когато родителите са спокойни, но ентусиазирани, те могат да му помогнат да се справи по-добре. Много вероятно е детето да е спокойно по отношение на този вълнуващ нов опит.